Yrttien kauneuskäytöt – Miten ne toimivat & Mitä hyötyjä iho saa?

Kauneudenhoidossa yrttejä voi käyttää muuhunkin kuin teen juomiseen tai kasvohöyryjen ja hiushuuhteiden tekemiseen. Yrttivedet ja -öljyt sekä näistä kasveista uutetut aktiiviset ainesosat voivat tehdä ihmeitä. Mitä ominaisuuksia yrteissä piilee ja mitä hyötyä niistä on kauneudelle?

Yrtit kauneudenhoidossa – Miksi ne ovat niin tehokkaita

Pienet vihreät kasvit näyttävät niin yksinkertaisilta – mikään ei anna vinkkiä niiden sisällä piilevistä antioksidanteista tai parantavista ja elvyttävistä ominaisuuksista. Yrtit toimivat itse asiassa paremmin kuin monet keinotekoiset ainesosat. Mikä yrteissä päihittää laboratoriossa kehitetyt ainesosat?

  • Flavonoidit yrteissä ovat hyvin arvokkaita kauneutta edistäviä ainesosia. Yrtit ovat täynnä flavonoideja, jotka suojaavat ihoa: ne vastaanottavat haitallisia UVA- ja UVB-säteitä, toimivat tehokkaana aurinkosuojana, vahvistavat verisuonien seinämiä, stimuloivat verenkiertoa, kiinteyttävät ihoa ja taistelevat ihoa vaurioittavia vapaita radikaaleja vastaan vaivattomasti.
  • Saponiinit yrteissä ovat ryhmä tulehduksenvastaisia ja turvotusta vähentäviä aineita. Saponiinit parantavat verenkiertoa kudoksissa – iho saa tarpeeksi happea ja muuttuu terveen väriseksi. Lisäksi ainesosat vähentävät vedenpinnan jännitystä ja lisäävät solumembraanin kykyä imeä itseensä ainesosia – tuloksena voiteiden ja geelien ainesosat pääsevät tunkeutumaan ihoon helpommin.
  • Kasvihormonit ovat mullistava löytö kosmetologiassa, sillä ne parantavat ihon kuntoa tehokkaasti, stimuloivat ihon paranemista ja tukevat ihon uudistumisprosesseja. Kasvihormonit lisäävät hyaluronihapon tuotantoa, taaten huolellisen kosteutuksen ja vahvistaen ihon joustavuutta sekä kimmoisuutta.

Mitkä yrtit toimivat parhaiten kauneuden puolesta?

Basilika (ocimum basilicum)

Basilikaöljy on kaikkein vahvin öljy ja se on tavallinen ainesosa vartalovoiteissa, palsameissa ja suihkugeeleissä. Öljy sisältää runsaasti ihoa desinfioivia terpeenejä, antibakteerisia ja tulehduksenvastaisia tanniineja, jo mainittuja saponiineja, flavonoideja, A-, C- ja K-vitamiineja sekä ihoa ja hiuksia tukevia hivenaineita – rautaa, kalsiumia ja mangaania. Basilikatee on loistava valinta hiusten huuhteluun.

Rakuuna (artemisia dracunculus)

Rakuunasta tehty eteerinen öljy on yksi rakuunan arvostetuimmista kauneustuotteista. Sitä voi käyttää aromaterapiassa tuoksuöljynä sekä ainesosana voiteissa, seerumeissa tai hiusnaamioissa. Rakuuna sisältää paljon flavonoideja ja tanniineja; sopii hyvin öljyiselle iholle ja hiustenhoitoon, taistelee bakteereja ja sienitulehduksia vastaan, desinfioi ihoa ja vähentää talituotantoa.

Korianteri (coriandrum sativum)

Korianteri ja korianteriöljy ovat loistavia tuotteita hiusöljyhoitoihin – ne ehkäisevät hiustenlähtöä, vahvistavat hiustuppia ja parantavat ohenevien, elottomien hiusten ulkonäköä. Korianteri on täynnä hivenaineita (kalium, kalsium, rauta, mangaani, magnesium), sisältää A-, C- ja K-vitamiineja, beetakaroteenia sekä ihon- ja hiustenhoidossa korvaamatonta foolihappoa.

Persilja (carum petroselinum)

Niin sanottujen nuoruuden vitamiinien lähde – C, E ja A – luonnolliset antioksidantit hidastavat ikääntymisprosesseja. Persilja sisältää paljon flavonoideja, kosteuttaa ja saa ihon hehkumaan, rauhoittaa ihoa klorofyllin avulla, ravitsee ja elvyttää hivenaineiden ansiosta (rauta, mangaani, kalsium).

Nokkonen (urtica dioica)

Tätä yrttiä on käytetty jo iät ja ajat ja sitä arvostetaan pääasiassa sen kyvystä hoitaa hilsettä ja öljyisiä, raskaita sekä latistuneita hiuksia. Nokkonen hallitsee vaivattomasti talin ylituotantoa ja nokkosöljyä voi hieroa kynsiin ravitsemaan ja vahvistamaan niitä. Nokkonen sisältää suuria määriä vitamiineja ja hivenaineita, ja siksi sitä voi kutsua yrttien multivitamiiniksi. Lisäksi se puhdistaa ja rauhoittaa ihoa, ehkäisee öljyisyyttä sekä ravitsee.

Peltokorte (equisetum arvense)

Se ei ainoastaan vahvista hiuksia ja kynsiä, se on myös loistava kaveri nokkoselle päänahan hoitoaineissa ja shampootuotteissa. Yrtti saa olon paremmaksi – peltokorteteen juominen ja peltokortekylpyjen ottaminen vähentää hikoamista. Peltokorte sisältää silikaa (silikonihappo saa hiuksista kiiltävät ja vahvat, ehkäisee kynsien katkeamista ja halkeamista), flavonoideja, mineraalisuolia, luonnollisia happoja sekä saponiineja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *