Mantelihapon suosio kosmetologiassa on kasvamassa. On kuitenkin meidän aika sanoa pari valittua sanaa siitä. Miten mantelihappo toimii? Kenelle sitä suositellaan? Mitä plussia ja miinuksia siinä on kauneushoidoissa?
Kun mekaaniset kuorinnat ovat katoamassa, happokuorinnat saavat yhä enemmän kysyntää. Ne ärsyttävät paljon vähemmän. Kevyemmän toiminnan ansiosta hapot ovat tavallinen valinta väriläikkien ja aknearpien poistamiseen sekä ihon elvyttämiseen ja sileyden saamiseen.
AHA -happojen (heikoimmat hapot) joukosta mantelihappo on suosituin. Sitä suositellaan ongelmaiholle, joka vaatii intensiivistä huolenpitoa. Meidän on valitettavasti huomautettava, että aine ei aina toimi.
Kuka ei voi hyödyntää mantelihapon ominaisuuksia?
Mantelihapon kuorinta ei sovi atooppisesta ihotulehduksesta, huuliherpeksestä tai vakavista ihotulehduksista kärsiville. Happoa ei myöskään suositella raskaana oleville naisille, sillä heidän ihonsa on normaalia herkempi. Monet naiset sivuuttavat nämä suositukset tietoisesti, koska ainesosan hellävaraisuus houkuttelee.
Kenelle mantelihappoa suositellaan?
Sitä tulisi kokeilla jos:
- on öljyinen iho tai sekaiho
- on mustapäitä
- iholta löytyy aknea
- haluaa päästä eroon akneläikistä
- iho näyttää väsyneeltä ja kalpealta
- ihoon tarvitsee sileyttä
- ikääntymistä haluaa hidastaa
- ihonväriä haluaa päivittää
Kaikki ihotyypit ja ihojen alatyypit voivat käyttää mantelihappoa sen hellävaraisuuden ja ominaisuuksien ansiosta.
Jos haluaa kokeilla ainetta, lue seuraava:
MITÄ MANTELIHAPOSTA ON TIEDETTÄVÄ?
Mantelihappo kuuluu AHA -happojen ryhmään. Tätä termiä voi kuulla kauneushoitoloissa, koska näitä happoja käytetään usein ammattikäsittelyissä, kuten esimerkiksi kuorinnoissa.
Mantelihapolla on kiinnostava ominaisuus – hieman suurempien molekyylien ansiosta (verrattuna muihin happoihin), se toimii hitaammin ja hellävaraisemmin. Se tunkeutuu ihon syviin kerroksiin hitaasti, turvallisesti ja ärsytyksiä aiheuttamatta. Se ei myöskään herkistä ihoa auringolle ja siksi sitä voi käyttää myös kesällä.
On hyvä huomata, että useimmiten happokuorintoihin lisätään hoitavia ainesosia, jotta ne toimisivat vielä hellävaraisemmin.
Mistä mantelihappo sitten tulee? Manteleista tietenkin (Amygdalus Communis var Amara). Se uutetaan manteliuutteen hydrolyysiprosessin aikana.
MITEN MANTELIHAPPO TOIMII?
- Se nopeuttaa kuolleiden ihosolujen kuorintaa rentouttamalla solujensisäisiä sidoksia ja stimuloimalla mikroverenkiertoa.
- Kuorimalla ihon ulkoisinta kerrosta se saa ihon näyttämään paremmalta – hehkuvammalta, vähentää värivirheitä ja tasoittaa ihonväriä.
- Avaa talirauhasten aukot ja parantaa niiden toimintaa, vähentäen samalla ihon öljyisyyttä ja mustapäitä.
- Siinä on antibakteerisia ja antiseptisiä ominaisuuksia, eli se lievittää esimerkiksi akneen liittyviä ärsytyksiä ja tulehduksia.
- Stimuloi kollageeni- ja elastiinituotantoa, jotka ovat vastuussa kiinteydestä ja kosteuttavasta hyaluronihaposta.
- Hidastaa ihon ikääntymistä, myös UV-säteilystä johtuvaa, jos sitä käyttää säännöllisesti ja sopivissa määrissä.
Harvat ihmiset tietävät, että
Mantelihapon vaikutukset riippuvat pH-arvosta ja hapon määrästä – mitä happamampi happo ja alhaisempi pH-arvo iholla on, sitä vahvemmin happo toimii. Tämän ansiosta voimme helposti hallita mantelihapon toimintaa ja räätälöidä tuotteen tarpeidemme mukaan.
Mantelihappoa voi laittaa iholle kahdella tavalla
- Kauneudenhoitajan suorittama mantelihappokuorinta.
- Mantelihappoa sisältävien dermotuotteiden käyttö kotona.
Mitä huonoja puolia mantelihapossa on?
Happo vaikuttaa virheettömältä aineelta – se on hellävarainen, poistaa väriläikkiä, elvyttää, kosteuttaa, sopii käytettäväksi kesällä, sitä löytyy ihotuotteista. Kun ainetta katsoo tarkemmin, voi kuitenkin huomata myös huonoja puolia:
- Sitä ei voi käyttää, jos kärsii atooppisesta ihotulehduksesta, psoriasiksesta tai vakavista ihosairauksista.
- Se ei toimi tarpeeksi vahvasti poistaakseen ryppyjä tai auringon jättämiä väriläikkiä.
- Kaikilla ei ole varaa aineeseen.
Vastaa